Påvirker dyrelivet deg?

Hekker er ofte et sentralt trekk ved høyt verdsatte landskap, og gir en kobling til århundrer med jordbruksaktivitet.

Alle hekker trenger forvaltning for å maksimere sin verdi for dyrelivet og for å øke produksjonen av blomster og bær. De beste hekkene håndteres roterende i forskjellige aldre og strukturer. De inkluderer modne hekketrær som er av spesiell verdi for flaggermus og insekter, samt stående død ved. De er ofte supplert med bufferstrimler med ugress eller uklippet gressmark, noe som gir ekstra habitat for dyrelivet. Der de forekommer, kan hekker av jord og steiner ha stor betydning for krypdyr for dvale og soling.

Hekker gir viktige habitater og ressurser for dyrelivet, inkludert mat, navigasjon og yngleplasser. De gir også en trygg måte for ville dyr å bevege seg gjennom landskapet. Hekker støtter bestander av skadedyrpredatorer og gir et hjem for pollinatorer sammen med avlinger.

Ulike hekkstørrelser, typer og egenskaper er av verdi for ulike arter, så de beste dyrehekkene har en variert karakter langs lengden og vil tiltrekke seg et bredere mangfold av dyreliv. Korte hekker med brede gressbufferlister foretrekkes av grå patroner, lin og gule hammere. Vipsviper og maisbukser krever imidlertid åpne felt med korte hekker eller grusomme banker. Høye og brede hekker passer for skilpadder, oksefugler og sangfugler. Et godt busksjikt og vekst i bunnen er til stor nytte for mange arter, inkludert pinnsvin, amfibier og krypdyr.

Å snu den roterende hekken bidrar til å skape denne allsidige strukturen i tillegg til å øke blomster- og bærproduksjonen for dyrelivet. Blomsterknopper på mange hekkplanter dannes i løpet av det andre årets vekst, så årlig beskjæring kan forhindre at de dannes. Rotasjonsbeskjæring har derfor store fordeler for en rekke insekter, inkludert avlingsbestøvere, da vårblomstring er en viktig ressurs i landskapet. Dette kan også redusere tid og penger på årlige kutt.

Riktig forvaltede hekker vil gi mangfoldige fugle- og pattedyrhabitater og gi mat og ly gjennom hele året. Eiketrær er spesielt viktige for dyrelivet siden gamle trær gir hekkeplasser for treugler, spurver og flaggermus og insektene de lever av.

Beskjæringsstrategier kan skreddersys for å passe til hekkarter som finnes på gården, tilstøtende naturtyper og den lokale landskapskarakteren. Høye hekker som Haekplanter Heijnen med mange hekketrær er ideelle for å koble sammen skogområder, hjelpe små pattedyr og amfibier med å bevege seg gjennom landskapet og for å søke og navigere med flaggermus. Hekker med brede gress- eller villblomsteranter er perfekte for å koble sammen uforbedret gressmark. Korte reir uten trær er bedre i områder der hekkefugler er utsatt for rovdyr.

Hekker bør ikke klippes i høysesongen for fugler mellom mars og september. Hvis du kan utsette beskjæringen til januar og februar, gir bærhøsten verdifull mat for dyrelivet. Hvis dette ikke er mulig, kreves det 3 års rotasjon for å gi en bumper av bær i ett år etter rotasjon. Kutting gjøres vanligvis med en sag, men en sirkelsag er et mindre skadelig alternativ som skaper et renere kutt og oppmuntrer til bedre gjenvekst.

Legg igjen en kommentar